O Czarnogórze



Czarnogóra jest niewielkim państwem położonym w Europie Zachodniej nam Morzem Adriatyckim. Graniczy z Serbią, Kosowem, Chorwacją, Bośnią i Hercegowiną oraz Albanią.


Powierzchnia: 13 812 km²
Ludność: ok. 660 000 mieszkańców.
Długość linii brzegowej: 293 km
Najwyższy szczyt: Zla Kolata 2534 m n.p.m


Do 21 maja 2007 Czarnogóra była w składzie federacji Serbii i Czarnogóry. Z kolei 28 czerwca 2006 roku została przyjęta do Organizacji Narodów Zjednoczonych będąc 192 członkiem. 47 państwem członkowskim Rady Europy jest od 11 maja 2007 roku. Od 2009 roku Czarnogóra jest kandydatem do NATO, natomiast 17 grudnia 2010 roku uzyskała status oficjalnego kandydata do Unii Europejskiej.


Pierwsza konstytucja Czarnogóry powstała w 1855 roku, natomiast w 1878 roku Czarnogóra została uznana przez Kongres Berliński za niepodległe państwo. Po drugiej wojnie światowej, wchodziła w skład S.F.R.J. czyli Socjalistycznej Federacji Republik Jugosławii. Obecnie zamieszkuje ją około 650 tysięcy osób, w tym kilka różnych narodów jak i wyznawców odmiennych religii. W większości zamieszkują tu Czarnogórcy oraz Serbowie, poza tym Bośniacy, Albańczycy, Chorwaci i inni. Granice lądowe Czarnogóry to 614 km, a kolejne 293,5 km to linia brzegowa biegnąca wzdłuż wybrzeża Morza Adriatyckiego. Waluta obowiązująca w Czarnogórze to euro. Większość powierzchni to tereny górzyste. W centralnej części panuje klimat podzwrotnikowy kontynentalny, natomiast nad wybrzeżem zdecydowanie klimat śródziemnomorski. Stolica Czarnogóry to Podgorica zamieszkiwana przez około 137 tysięcy mieszkańców. Wybrzeże Czarnogóry to przepiękne plaże i dzika przyroda, której zaznać można jedynie od tej strony, a na podziwianie tych widoków pozwoli willa z basenem. Można tutaj nie tylko wylegiwać się na plaży ale i wspinać po klifach, bądź zwiedzać okoliczne, pobliskie miejscowości, jak i te dalsze, a nawet wybrać się nieco poza granicę samej Czarnogóry. Turystyka w tym kraju rozwija się i rokrocznie przybywa turystów chętnych ponownie odwiedzić to miejsce. Każdego turystę urzeknie nie tylko przyroda i krajobrazy, ale również życzliwie nastawieni i otwarcie miejscowi. Warto się tu wybrać na tradycyjne, letnie leniuchowanie jak i aktywny odpoczynek. 


Wiele osób zastanawiających się gdzie spędzić swój urlop, zwykle zapomina, że Czarnogóra jest miejscem, które zdecydowanie warto odwiedzić. Pomimo ostatniej wojny, te właśnie tereny uchroniły się przed działaniami wojennymi i poziom bezpieczeństwa w Czarnogórze jest naprawdę zadowalający. Nikogo tu nie dziwią otwarte samochody pozostawione na parkingach czy przy plażach, a kradzieże należą do rzadkości. Z roku na rok przybywa turystów z całego świata, a miejscowi są bardzo przyjaźnie nastawieni do wszystkich osób odwiedzających te piękne rejony. 


Na wybrzeżu panuje klimat śródziemnomorski, który latem zapewni turystom pożądane upały z temperaturami mogącymi dochodzić nawet do 40°C. W lipcu i sierpniu średnia temperatura powietrza to 26°C, natomiast temperatura wody waha się w granicach 24°C, a miejscami może dochodzić nawet do 30°C. Na wybrzeżu nawet w październiku można zaznać dość wysokich temperatura w porównaniu do trwającej już w tym czasie w Polsce jesieni, stąd Czarnogórę można z powodzeniem odwiedzać przez cały rok. W górach panuje klimat alpejski, a utrzymujący się również w lecie śnieg sprawia, że ośrodki narciarskie przeżywają oblężenie i również narciarze nie mogą narzekać na brak warunków. Zimy są łagodne i bezśnieżne, natomiast obfitujące w deszcze. Temperatura najczęściej waha się w przedziale 8-15°C.



Czarnogóra jest krajem w większości górzystym, którego obszar zajmują Góry Dynarskie. Tereny nadmorskie również nie należą do zupełnie płaskich! Oznacza to, że wybierając się do Czarnogóry trzeba mieć świadomość, że bardzo często turysta napotka się na drogi strome, kręte i wąskie. Przed dokonaniem rezerwacji proszę więc zastanowić się, czy kraj/region do którego się wybieracie spełnia Wasze oczekiwania. Wiadomo, że powroty z plaży stromą drogą mogą być nieprzyjemne dla rodzin z małymi dziećmi, ludzi starszych czy z problemami zdrowotnymi. Problem mogą stanowić również drogi dojazdowe do miejscowości czy do konkretnych apartamentów. Nie zawsze są one łatwe i wymagają od kierowców większej koncentracji i umiejętności. Jest to urok krajów bałkańskim i planując swój letni wypoczynek proszę mieć świadomość specyfiki tego regionu.


PLAŻE


Czarnogóra posiada stosunkowo mały pas wybrzeża. Ok. 290 km. powierzchni tego kraju styka się z Adriatykiem. Bardzo duża część wybrzeża to tereny skaliste, klifowe, niedostępne dla turystów. Niemal każdy fragment wybrzeża, który jest dostępny dla turystów został przekształcony na plażę z pełną infrastrukturą turystyczną. Można więc wypożyczyć (odpłatnie) leżak i parasol, sprzęt wodny, na plaży są prysznice ze słodką wodą i liczne kafejki i bary.

  • Plaże w Czarnogórze są bardzo różnorodne – od drobnego, piaskowego żwirku w okolicach Budvy, po czerwony żwirek w Petrovac, białe kamyczki w Utjeha . Jeśli ktoś szuka piaszczystych plaż to zdecydowanie polecamy południową Czarnogórę i plażę zwaną Velika Plaza (12 km grafitowego, bardzo miałkiego piasku).

  • Większość obiektów znajdujących się na stronie Serwisu czarnogora-apartamenty.pl położonych jest przy plażach żwirowych, z łagodnym wejściem do wody. Plaże te możemy z pełną odpowiedzialnością polecać rodzinom z dziećmi.

  • Noszenie obuwia ochronnego na niektórych czarnogórskich plażach jest właściwie zbędne. Będąc już na miejscu można ocenić, czy takie obuwie nam się przyda i ewentualnie zakupić na pobliskich straganach. Dodatkowo można również kupić miękki podkład na plażę (np. karimatę). Ceny są niewysokie, jakość tych produktów oczywiście odpowiada cenie, ale można to potraktować jako zakup na jeden sezon. Nie warto więc zabierać całego plażowego ekwipunku z Polski.

  • Plaże dla nudystów noszą nazwę FKK. Jedyną plażą dla nudystów w Czarnogórze jest Ada Bojana, tuż przy granicy z Albanią.

  • Jeżowce (typ szkarłupnie) – temat trochę wyolbrzymiony, spędzający często  sen z powiek zatroskanych rodziców. Powodów do zmartwień nie ma, bowiem jeżowce to morskie zwierzęta żyjące głównie w zakamarkach, skalnych wgłębieniach, w miejscach zacisznych, spokojnych. Częściej spotkasz je na dzikich, skalistych plażach niż na żwirowych plażach pełnych turystów. Jeżowce mają ciemną barwę, więc doskonale je widać podczas wchodzenia do wody. Nadepnięcie jeżowca nie należy do przyjemnych rzeczy. Ukłucie kolcami powoduje bardzo silny, natychmiastowy ból, trwający nawet kilka godzin. Ciało w miejscach ukłucia drętwieje i przybiera ciemną barwę.
    Co robić w przypadku ukłucia? Po pierwsze zadbać o to, żeby dokładnie oczyścić ranę z igieł jeżowca (igły są bardzo kruche) i ją zdezynfekować. Dbać o właściwą higienę rany i kontrolować na bieżąco, czy gojenie przebiega bez żadnych komplikacji. Pamiętaj, że rany goją się wolno i są podatne na infekcje. W przypadku, kiedy nie dasz rady samemu – odwiedź miejscowego lekarza!


Obowiązuje tu waluta EURO, a system bankowy jest dobrze rozwinięty. Banki komercyjne (Montenegrobanka, Jugobanka, Podgoricka Banka, Hipotekarna Banka mają placówki we wszystkich światowych metropoliach, transakcje mogą być przeprowadzane we wszystkich walutach wymienialnych. Akceptowane karty to Diners Club, VISA , MasterCard i Maestro.


Językiem urzędowym jest czarnogórski, ale usłyszeć można tu również serbski, chorwacki, albański i bośniacki. Bez problemu turyści mogą się porozumieć w języku angielskim, niemieckim i włoskim.


Czarnogórska Kuchnia


Kuchnia bałkańska ma bardzo wielu zwolenników. Będąc w Czarnogórze warto wstąpić do restauracji i zapytać kelnera o regionalne potrawy godne polecania. Oczywiście obowiązkowo trzeba zamówić grillowaną rybę polaną domową oliwą z posiekanym czosnkiem i pietruszką, podawaną z sałatką ze świeżych, sezonowych warzyw lub owoce morza.


Potrawy czarnogórskiej kuchni:

  • pljeskavica – placek ( coś w rodzaju naszego rumsztyka ) z mięsa mielonego z magiczną przyprawą dającą nie zapomniany smak, przygotowane na grillu
  • ražnjići – szaszłyk z grilla
  • ćevapčici – paluszki z mięsa mielonego z magiczną przyprawą dającą nie zapomniany smak, przygotowane na grillu
  • ajvar – pasta z papryki
  • popeci na podgorički način – rolada mięsna wypełniona szynką i serem
  • džigerica –  wyśmienita i soczysta wątróbka grillowana, serwowana z chlebem lub innym dodatkiem
  • čorba – gęsta zupa warzywna z kawałkami mięsa
  • šopska salata –  sałatka pomidorowa z serem feta i dodatkiem octu oraz czosnku

W restauracjach podaje się baraninę i jagnięciną pieczoną na rożnie lub w popiele pod specjalnym metalowym przykryciem, tzw. saciu, zupę rybną, wędzonego lub pieczonego karpia z jeziora Szkoderskiego albo ryby morskie.
Ryby przygotowuje się na kilka sposobów: z rusztu, leszo i brodet. Przy pieczeniu rybę podlewa się esencją z ziół aromatycznych, najczęściej z rozmarynu. Podaje się z sosem czosnkowym z pietruszką i olejem z oliwek, z jarzynami i sałatą.


Najpopularniejsze alkohole:

  • rakija – słynna, mocna wódka otrzymywana przez destylację przefermentowanych owoców (winogrona, śliwki, brzoskwinie, morele, jabłka, figi, pigwy, czasem mieszana z innymi składnikami: zioła, miód, wiśnie i orzechy
  • Nikšićko pivo (Niksicko piwo) wyprodukowane z jęczmienia, wody górskiej i gorzkiego i aromatycznego chmielu, zawiera 11,8 % ekstraktu i 5% alkoholu
  • vranac – czerwone wino wytrawne w kolorze rubinu, o przyjemnym smaku owocowym, zawiera 12% alkoholu
  • krstač – białe wino wytrawne

Święta w Czarnogórze:

1 styczeń – Nowy Rok
27 kwiecień – Dzień Konstytucji
21 maj-Święto Niepodległości
​1 maj – Międzynarodowe Święto Pracy
12 lipiec Dzień Niepodległości
13 lipca – Dzień Republiki(Powstania Antyfaszystowskiego)
Wielkanoc Boże Narodzenie i Nowy Rok obchodzone dwa tygodnie później przez Prawosławnych
Święta Muzułmanów
Dzień wolny przypada również po każdym państwowym święcie.

Ceny podstawowych artykułów:

– produkty zbożowe:

chleb 0,50 – 0,70 EURO
makaron 0,40-0,70euro/500g
mąka 0,50euro/1kg
ryż 1,35euro/1kg

– mleko i przetwory mleczne:

mleko 0,80euro/1L
masło 1,70euro/250g
jogurt naturalny 0,90-1,00 EURO/1L
ser żółty 5,00-10,00 EURO/kg
śmietana 20% 0,80euro/400ml

– ryby, jajka, mięso
jaja 0,10-0,20 EURO/szt
mięso wieprzowe 3,00-5,00 EURO/kg
cielęcina 10 euro/kg
kurczak 2,30 EURO/1kg
ryby I klasa 10-18,00 EURO/kg (np. Dorada, Brancin, Sarag)
ryby II klasa 2,00-6,00 EURO/kg (np. Palamida, Skusa,Cipol)

– wędlina, kiełbasy:

kiełbasa vakum 4,0 EURO/kg
podsuszana Cajna, Kulen 6-10,00euro/kg
arówki 3,20euro/1kg
wędlina z piersi kurczaka 4,50euro/kg

– owoce, warzywa:

(w zależności od sezonu), owoce – około 1 euro/kg
ziemniaki białe/czerwone – 0,20-0,70 euro/kg

– napoje:
woda mineralna 0,45 EURO/1 litr
sok 2L 1,00-2,40 euro
napoje gazowane0,70-1,00euro/1,5-2L
​cola 1,20 euro za 2-2,5 L

– alkohole, papierosy:

piwo 0,63 EURO 0,50 l
wódka 10,00-17,00 EURO/1 litr
Wyborowa 10 euro/0,5l
papierosy 1,40 euro paczka
wino 2,60 EURO/1 litr (Vranac młody)
5 euro (Vranac rocznik min. 2 lata)
15-60 euro(Vranac Rezerve lub Premjer)